Welke kenmerken bepalen de juiste overslag- en spansluiting?

Overslag- en spansluitingen worden zeer veelzijdig ingezet. Ze komen voor in verschillende vormen, maten en materialen. Wanneer is welke overslagsluiting de juiste keuze voor uw toepassing? Dat kunnen we bepalen aan de hand van de volgende eigenschappen:

 

  • Materiaal
  • Houdkracht
  • Toleranties
  • Aantrekkende werking
  • Trillingsbestendigheid
  • Gebruiksgemak
  • Veiligheid
  • Design
Materiaal
De sluitingen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. De keuze voor staal, RVS of (flexibel) kunststof hangt af van de toepassing. RVS is bijvoorbeeld geschikt voor buitentoepassingen, terwijl de kunststof spansluiting beter vibraties en schokbelasting op kan vangen. De keuze van het materiaal heeft ook een groot effect op duurzaamheid, prijs en de houdkracht.
Overspansluiting
 
Houdkracht 
Overslag- en spansluitingen staan bekend om hun hoge houdkrachten. Toch loopt de maximale belastbaarheid tussen de sluitingen flink uiteen. Het materiaal, de vorm en natuurlijk het formaat bepalen de houdkracht en sterktewaardes van de sluiting.
 
Toleranties
Afhankelijk van het type overslagsluiting verschilt de tolerantie op de uitlijning en de montagegaten. Wanneer er problemen zijn met de uitlijning van de panelen, bijvoorbeeld door verschillen in materiaaldikte of de buigbaarheid van de toepassing, dan is het een goede keuze om te werken met flexibele sluitingen van rubber of kunststof. Ook spansluitingen waarbij de griplengte instelbaar is kunnen grotere toleranties opvangen.

Aantrekkende werking
Bij het bedienen van overslag- en spansluitingen wordt het aangrijppunt naar de sluiting toegetrokken. De hoeveelheid aantrekkende werking, ofwel de slaglengte, verschilt per type overslagsluiting. Stem de slaglengte af op de hoeveelheid compressie die nodig is om een pakking te dichten. Zoals bij de pakking van de landingsbaanverlichting. Of bijvoorbeeld om kappen van behuizingen netjes op elkaar aan te laten sluiten. 
Trillingsbestendigheid 
Alle overslag- en spansluitingen hebben een goede trillingsbestendigheid. De mate van bestendigheid zit in de flexibiliteit van de spanveer/overslagbeugel. Een kunststof of rubberen overslagsluiting absorbeert meer trillingen dan een stalen variant. Om deze variant beter bestand te maken tegen trillingen wordt gevarieerd in de spanbeugel (pin, gebogen plaatmateriaal of draad). Er is ook een type waarbij de beugel wordt bevestigd aan een torsieveer. Hierdoor is de voorspanning van de aantrekkende werking ook consistenter.
In onderstaande video ziet u de aantrekkende werking van de sluitingen in landingsbaanverlichting: Ontdek in deze video de voordelen en toepassingsmogelijkheden van de flexibele overslagsluiting:
 
Gebruiksgemak 
Overslag- en spansluitingen zijn eenvoudig te bedienen met de hand. De hefboomwerking zorgt er voor dat er met weinig handkracht veel houdkracht gerealiseerd wordt. Er zijn ook versies met een draai- of trekmechanisme te verkrijgen. Denk goed na hoe en door wie de sluiting bediend gaat worden. Als de bediener handschoenen aan heeft, dan moet men voorkomen dat er kleine greepjes of korte palletjes bediend moeten worden.
 
Veiligheid
Om er voor te zorgen dat de overslag- en spansluiting niet per ongeluk geopend wordt, zijn er versies uitgevoerd met een veiligheidspal. De sluiting kan alleen geopend worden bij het gelijktijdig bedienen van de veiligheidspal. Er zijn mogelijkheden om de toepassing extra te beveiligen met een hangslot die aan de sluiting is te bevestigen. 
 
Design 
Het oog wil ook wat! Vaak hebben overslagsluitingen een industrieel uiterlijk. Toch zijn er types beschikbaar waarbij het uiterlijk wat meer aandacht heeft gekregen. Dit zijn de types waar de montagepunten niet zichtbaar zijn, die een nette oppervlaktebehandeling hebben en zelfs de sluitplaat (het tegendeel) verstopt zit onder de overslagbeugel.
 

Bekijk het assortiment overslag- en spansluitingen voor specifieke productinformatie, online CAD Files en monsteraanvragen:

Advies nodig?

Al onze experts hebben een technische achtergrond. Zij helpen u graag als u vragen heeft of vrijblijvend technisch advies wilt.